click2

Friday, July 10, 2009

kenapa saya bertudung


Tarikh: 10 July 2009
Tempat: dewan utama Unisel
Masa: 3 ptang


Pada ptg hari jumat yang mulia ni ade ceramah agama or wacana pendidikan di dewan utama… ade dua isu yang dibincangkan iaitu “mengapa saya memeluk Islam” dan
“kenapa saya bertudung??” .. ape yang nk dikongsikan kat cni ialah saya tertarik dengan tajuk “ kenapa saya bertudung?”

Emm dulu sebelum decide nak pakai tudung, aku mcm remaja lain yang free hair yang hanye bertudung cume bile ke sekolah or untuk kuar dengan kawan2 yang bertudung… sebab certain people yang bertudung diorang seolah2 memandang rendah kepada orang yang tidak bertudung..jadi sumtimes we have to be hypocrite… kadang2 pelik kite pakai tudung sbb takotkan manusia tp bukan kerana Allah..
Mungkin mase tu aku masih belom bersedia untuk pakai tudung lagi…
Bile dh form 3 I decide xnak be hypocrite lagi so kuar ngan kwn pon free hair jek..because I just be myself sbb pk x gune kiter bertudung kerana ikut2 orang sedangkan hati kite x ikhlas untuk bertudung… ingat lagi ade membe2yg slalu perli2 ‘ dib, ko ni x reti ke nak pakai tudung n macam2 lagi yg diorang cakap seolah2 menuduh orang yang x bertudung ni jahat lah itulah..kadang2 kiter rase rimas and kecik ati..nape orang selalu menilai hanya dari segi luaran, jus because kite x pakai tudung bukan beerti kite ni jahat.. kadang2 sampai bley bergdo tentang isu ni tapi bile aku jawab ‘ emm aku akan pakai tudung bile hati aku dh terbuka and btol2 bersedia untuk bertudung and ikhlas kerana Allah Taala..lagi pon walaupon aku x pakai tudung aku x kuar ngan lelaki sambil berpelukan cium and even x penah berpegangan tangan mcm sesetengah perempuan yang bertudung tetapi melalukan maksiat dengan teman lelaki mereka… bukan nak bangkit kan tentang isu ni tetapi itulah hakikat.. kadang2 sesetengah perempuan yang bertudung selalu mengecam and menuduh perempuan yang free hair ni jahat lah pandang rendah kat dorang tetapi kadang perempuan yang ebrtudung akhlaknye lagi trok drp orang yng bertudung.. so bile dgr mcm tu dh rmi membe yang paham dn x lagi tny soklan yang sme…

24 mac 2007 ingat lagi time tu kuliah magrib n sewaktu tu aku sedang berkhidmat untuk Negara ..hehehe PLKN lah yang telah Berjaya mnengubah sedikit peribadi insan yang bernama Adiba Zehan…Ketika kuliah magrib ustaz tu meungkapkan isu menjaga maruah wanita… dan die mengutarakan pendapat tentang isu rogol yang kian menular pada zaman sekarang ini… Ustaz tu cakap yang sebenarnye isu rogol ni berpunca daripada wanita itu sendiri, dari segi bagaimana cara bertutur, cara berpakaian dan banyak agi yang berkaitan tentang wanita.. selepas daripada tazkirah tu tibe2 hati aku berdetik dan berkata’ X susah sebnarnye untuk kita bertudung dan menutup aurat itukan kewajipan kite sebagai umat islam untuk menjaga maruah dan untuk melindungi diri ita daripada sesuatu yang boleh mengaibkan diri.. dan bermula pada malam tu aku nekad untuk melakukan sesuatu perubahan dalam diri kerana yakin aku dah bersedia untuk melakukan sesuatu anjakan dalam diri ini..Pada awalnye setelah bertudung ade juga mulut2 orang ramai yang cakap ‘Ala budak ni kejap jek pakai tudung tu lagi sebulan due bukak lah blek tu” and ade jugak yang cakap “ dib pakai tudung nak masuk nsyid ke??” tapi aku hanya mampu tersenyum dan x mampu untuk melawan biarlah orang nak kate pe yang penting kita tau ape yang kite wat…
Skarang dah hampir due tahun lebih aku bertudung dan kesan daripada pemakaian ni menjadikan aku lebih matang dan lebih menjaga adab dan kesopanan ..cheh and It seem that guys tend to be more respect to me… yelah bukan lah kate yg aku ni baik sangat pon tetapi PLKN sebenarnye telah sedikit sebanyak merubah keperibadian Adiba zehan..huhu yelah setiap manusia boleh berubah kan kalo kite bagi diri kita p[eluang untuk berub ah kearah kebaikan cume sedikit demi sedkit lah…so that’s the things about my self dan macam mane perjalanan hidupku…

Another things that I would like to share is about be da best person in da world like da best pencil in the world… there are 5 things that u need to know about pencil
1. u will be able to do many great thing but only if u allow urself to let it happen
2. U need to become a stronger person
3. u need to correct any mistake that u did but the most important thing is in yourself
4. u will be experience painful experience time to time
5. only u will know whatever u want to be and work for it

hehehhehe but ape yang bley disimpulkan lah kite lah yang akan merubah diri kita sendiri kerana kite sorang sahaja yang tau ape yang kite mahukan dalam hidup ini.. jadi if u put your mind and soul into it. You will achieve anything that u want in ur life….wassalam…

3 comments:

itisrajah said...

alhamdulillah.
beruntung tau dib.
bukan semua orang bulih dpt hidayah mcm kau dpt.
aku gembira sbb kau amek keputusan yang betul.
i'm happy 4 u, dear.
semoga terus bahagia, ye?
=)

Adiba zehan said...

thanx aja...
ko pon tau ape yg aku rase kat plkn dulu kan..aku pon arap semoga aku akan tingkatkan diri ke arah kebaikan..

itisrajah said...

insyaAllah.
u will.
=)