click2

Monday, November 15, 2010

laksa johor

memandangkan ari ni sangat rajin untuk memasak dan sebenarnya teringin nak makan laksa johor..nak beli kat kedai x sme loh ngn buat sendiri..so sy ngaan rajinnye..menuntut ilmu dengan mak saya untuk masak laksa johor..n yess saya pass untuknye..hhehhe
walaupun nak buat laksa ni agak rumit and memerlukan kesabaran yg tinggi..hehe sbb die need time untuk wat die..
huhu so gedik la kan nk share recipe tu kat blog ni..



untuk buat kuah laksa johor
bahan A
15 lada kering, 3 biji bwg besar, 3 ulas bwg puteh, sikit halia, lengkuas, 3 batang serai dan sedikit kunyit..bahan2 ni kita blend

bahan b
ikan parang dicuci diperap ngn halia n bwg puteh cket kite rebus, toskan dan kite siang ... amek isinya sahaja..jangan ngn tulang2 msuk..hehe lepastu kite blend kan.klo nk sdp kite gune air yg kite rebus ikan td kedlm blender skali..so kire mcm stok ikan la..blend kan juga udang kering, 15 ekor udang dan 4 biji buah keras...

bahan2 lain
kari ikan, kerisik, asam keping dan santan, garam n gula secukup rasa

so puan2,,haha bile bahan2 ni dah siap..kite dh bley tumis ye..
mule2 panaskan minyak, n tumiskan bwg merah n bwg puteh cket untuk nak wangikan dan sdpkan rse..pastu kite msukkan bahan2 A..oh ye untuk nak msak kuah ni..kite kene gune slow fire bru sdp n bahan2 x hangus...agak2 sambal tu dh dh masak cket...masukkan dalam 3 sudu besar kari ikan..then kite kacau lagi..bile agak2 dh kering masukkan plak bahan b..klo pekat sgt tambahkan air sikit...pastu agak2 dh sebati kite masukkan santan..dlm satu setengah paket la..then kite kacau lagi..pastu agak2 die dh pecah minyak masukkan pulak kerisik..td beli jek yg dh ciap so td letak dalam due paket kecik kerisik..kacau lagi smp die sebati..kite masukkan la garam, gula dan asam keping 2 . then kite biarkan jek die smp mendidih dan naik bau..smp die pecah minyak..biarkan jek ngn api slow smp die btol2 masak..biar lme cket so kuah tu sebati dan tahan lama ..then siap






next step, yelah spagethi..rebuskan jek lah spagethi tu..masukkan dlm air mendidih..letakkan cket minyak msak supaya die x melekat..






then untuk topping laksa johor ni, kite perlukan, timun, bwg jepun, limau kasturi,daun selasih, daun kesum,tauge n sambal belacan..






sambal belacan ni tumbuk lagi kau lah kan...




No comments: